marți, 31 ianuarie 2012

Cremă de mascarpone cu migdale şi nucşoară

Cum e cam frig afară, nu m-am îndurat să ies să fac cumpărături, aşa că mi-am început ziua cu cea mai uşoară combinaţie pe care am putut-o realiza în 10-15 minute, timp în care mi-am băut şi cafeaua. Aşa s-a materializat crema de mascarpone aici de faţă. Aveţi nevoie de:

- 250 g mascarpone
- 160 ml smântână
- 70 g zahăr pudră
- 1/4 linguriţă esenţă vanilie
- 1/4 linguriţă esenţă migdale
- 1/4 linguriţă nucşoară proaspăt rasă
- 1 lingură migdale feliate
- o mână de fructe de pădure

Bun....pentru început, amestecăm smântâna cu zahărul pudră până la omogenizare, apoi adăugăm esenţele şi praful de nucşoară. Incorporăm apoi în smântână crema de mascarpone, folosind cea mai mică viteză a mixerului timp de 2-3 minute.
Din fructele de pădure facem un piure. Le putem pasa cu furculiţa sau cu un mixer vertical. Într-un pahar de vin punem un prim strat de piure de fructe, apoi unul de cremă, apoi din nou fructe şi în cele din urmă un alt strat de cremă. Ornăm cu migdale feliate.

Poftă bună şi nu uitaţi că lucrurile mici fac diferenţa!


joi, 26 ianuarie 2012

Mâncare de linte

Este pentru prima dată când gătesc linte. Şi trebuie să recunosc că nici această dată nu ar fi existat, dacă nu aş fi cumpărat punguţa de linte la pachet cu alte bunătăţi, care deja au fost degustate şi apreciate. Aşa că, de voie de nevoie, iată-mă cu lintea în cratiţă şi cu nasul în frigider, căutând ingrediente pentru viitoarea mâncare de linte. Cum nu am găsit nimic, am folosit doar următoarele:

- 200 g linte verde
- 2 cepe roşii medii
- 3 căţei de usturoi
- 200 ml sos de roşii
- 2 foi de dafin
- 1/2 linguriţă salvie
- 1/2 linguriţă cimbru
- sare şi piper
- ulei măsline
- 100 ml apă

Pentru început, am spălat de câteva ori lintea şi am lăsat-o în apă 2 ore. După aceea am mai spălat-o încă o dată şi am pus-o la fiert în apă cu sare, pentru aproximativ 30 de minute. Între timp am călit în ulei de măsline, pentru câteva secunde, ceapa şi usturoiul tăiate mărunt, după care am stins cu 50 ml de apă şi am lăsat 5 minute la fiert. Am adăugat apoi sucul de roşii, salvia, cimbrul, foile de dafin şi piper şi am lăsat la fiert încă 5 minute, la foc mic.
După ce lintea a fiert, am scurs-o şi am turnat peste ea sosul cu condimente şi încă 50 ml de apă şi am mai pus-o 10 minute pe foc. Se poate servi cu ruladă de carne, cu orez, ca garnitură pentru alte mâncăruri sau simplă, cu pâine prăjită.

Poftă bună!

sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Panna cotta la pahar

Un desert minunat, uşor şi elegant, după părera mea mai potrivit pentru vară...Dar asta nu m-a oprit să-l pregătesc acum câteva zile, împinsă de la spate de smântâna care fusese cumpărată cu o săptămână înainte şi de cineva care trebuia să vină în vizită. 15 minute au fost de ajuns pentru pregătirea bunătăţii de faţă, mai mult a durat interdicţia de a scoate desertul de la rece. O să aveţi nevoie de:

- 300 g smântână
- 300 ml lapte
- 10 g (1 plic) de gelatină alimentară
- 100 g zahăr
- esenţă de migdale (sau de rom, lămâie etc.)
- fructe de pădure congelate + 1 lingură zahăr brun
- 1 lingură zeamă de lămâie

Punem laptele cu zahărul la fiert şi amestecăm până acesta din urmă se topeşte. Amestecăm gelatina cu 2-3 linguri de apă şi o adăugăm în lapte, omogenizând. Adăugăm smântâna şi aroma de migdale şi lămâie. Dacă vreţi, puteţi pune şi coajă de lămâie sau portocale. Amestecăm bine şi apoi punem crema în forme şi o dăm la frigider. Cel mai bine este să o lăsăm peste noapte, ca să o putem scoate frumos şi sigur din forme. Eu m-am grăbit şi am scos crema din frigider după 4 ore, servind-o în pahare.
Pentru decor facem un sos de fructe de pădure. Decongelăm fructele, le amestecăm în tavă cu o lingură de zahăr brun şi puţină zeamă de lămâie. Le lăsăm puţin la răcit, după care putem folosi sosul pentru decor.
Poftă bună şi nu uitaţi că lucrurile simple, făcute cu dragoste, apropie suflete!

miercuri, 18 ianuarie 2012

Supă de fructe


Nu vă lăsaţi păcăliţi atât de repede. O fi vorba despre o supă, însă e dulce şi numai bună după toate plăcintele şi prăjiturile cu numeroase straturi de cremă pe care le-am gustat, într-un mod mai mult decât delicat, de sărbători. Această supă de fructe diferă de salata pregătită din aceleaşi ingrediente deoarece are un sos făcut în casă, astfel că nu mai folosim zeama de compot, care are mult zahăr şi dacă e de cumpărat are în plus şi conservanţi. Haideţi să gătim!



Veţi avea nevoie de:

- 2 banane medii
- 2 portocale medii
- 2 mere medii
- 1 lingură zahăr brun
- esenţă de rom şi migdale
- zeama de la o jumătate de lămâie
- 2 pliculeţe zahăr vanilat
- un praf de piper alb şi unul de piper negru
- 250 ml apă

Pregătim zeama pentru supă astfel: punem apa la fiert, adăugăm zahărul brun şi un pliculeţ de zahăr vanilat şi amestecăm până se topeşte. Adăugăm apoi câteva picături de esenţă de rom şi migdale şi în cele din urmă zeama de lămâie. Lăsăm să fiarbă 2-3 minute, apoi dăm la rece, dar nu la frigider.
Curăţăm şi tăiem fructele şi adăugăm zeama peste ele, după ce aceasta s-a mai domolit. Amestecăm zahărul vanilat rămas cu piperul alb şi negru şi îl presărăm peste supă, amestecând. Lăsăm la rece cel puţin o oră înainte de a o servi. În momentul servirii putem presăra stafide, nuci, migdale, fistic etc.

Poftă bună şi nu uitaţi: mâncarea apropie suflete!

duminică, 15 ianuarie 2012

Shaorma cu carne de curcan, roşii şi salată


Ce ne mai place shaorma! Şi ca să nu plătim taxă pe fast-food şi apoi să mai şi dăm fuga la sală, mai bine pregătim shaorma acasă, de la cap la coadă. Durează ceva timp, însă rezultatul va fi pe măsură şi nu veţi mai avea mustrările de conştiinţă pe care le aveţi după ce mâncaţi lipia fermecată la mall. Să purcedem la gătit.



Pentru lipii aveţi nevoie de:

-500 g făină
- 1 cană apă (250 ml)
- 10 g drojdie uscată
- 1 linguriţă sare
- 1 linguriţă zahăr

Pentru umplutură aveţi nevoie de:

- 1 piept de curcan, condimentat cu sare şi piper sau cu amestec de condimente pentru carne de pui
- 4 roşii medii
- 1 salată
- ulei de măsline
- busuioc

Pentru dressing aveţi nevoie de:

- 1 iaurt natural, fără grăsime
- zeama de la o jumătate de lămâie
- sare şi piper

Aluatul pentru lipii se pregăteşte astfel: încălzim puţin apa şi dizolvăm în ea zahărul şi sarea. Drojdia o incorporăm bine în făină. Punem apa într-un bol încăpător şi adăugăm făina în ploaie. Când nu mai putem amesteca trecem la frământat câteva minute, până obţinem un aluat consistent. Lăsăm aluatul la dospit 45 de minute, acoperit cu un şervet de bucătărie. După ce aluatul şi-a dublat mărimea, îl împărţim în 10 biluţe, pe care le întindem apoi pe planul de lucru bine înfăinat, pentru a forma lipiile. Le coacem într-o tigaie antiaderentă, fără ulei, câte 3-4 minute pe fiecare parte.


Până dospeşte aluatul putem pregăti umplutura. Tăiem pieptul de curcan cubuleţe, îl condimentăm şi îl prăjim într-o tigaie cu 1 lingură ulei de măsline. Spălăm şi uscăm salata, după care o rupem bucăţele. Tăiem roşiile cubuleţe, le amestecăm cu un praf de sare, piper şi busuioc mărunţit şi le lăsăm la rece.
Pentru dressing amestecăm iaurtul cu sare, piper şi zeamă de lămâie.
În cele din urmă, amestecăm salata cu roşiile, pieptul de curcan şi dressingul de iaurt şi umplem lipiile.


Poftă bună şi nu uitaţi că mâncarea apropie suflete!

miercuri, 11 ianuarie 2012

Biscuiți în două culori

Am pregătit acești biscuiți, împreună cu cei cu ciocolată și mentă, pentru sărbătorile de Crăciun, inspirându-mă dintr-o rețetă de-a Laurei Adamache. Modul impresionant în care arată este direct proporțional cu răbdarea pe care o necesită. Îmi pare rău că nu am reușit să fac poze și pe parcurs, dar nu am gătit la mine acasă și nu am putut monopoliza bucătăria. Dar o să vă explic cât mai bine posibil. Ingredientele sunt următoarele:

- 300 g unt
- 150 g zahăr pudră
- un praf de sare
- 2 pliculețe zahăr vanilat
- 400 g făină
- 40 g cacao
- 1 gălbenuș
- 2 linguri lapte

Pregătim aluatul în felul următor: punem făina într-un vas încăpător, care să ne permită să amestecăm cu mâna. Facem o gaură în mijlocul făinii și adăugăm untul rece, tăiat bucățele. Amestecăm cu vârful degetelor până untul va fi incorporat în totalitate. O să obținem un aluat cu o consistență nisipoasă, deloc legat. Adăugăm zahărul pudră și pe cel vanilat și praful de sare și ne întoarcem la frământat, până aluatul capătă consistență.
Împărțim aluatul în două părți egale, iar în una adăugăm cele 40 g de cacao, pe care o incorporăm bine. După ce am frământat ambele aluaturi, le lăsăm la rece pentru o oră, înfășurate în folie de plastic.
Și acum începe distracția: scoatem aluaturile de la rece și le întindem (pe planșa de lucru bine înfăinată) într-o cocă de 1 cm, separat. Apoi, tăiem fiecare foaie în fâșii tot de 1 cm grosime, folosind un cuțit bine înfăinat, ca să nu rupem aluatul.
Mai departe, așezăm una lângă alta 3 fâșii de aluat, alternând culorile: una albă, una neagră, una albă sau invers. Ungem cele 3 fâșii cu gălbenușul amestecat cu cele 2 linguri de lapte și punem pe deasupra un alt strat format din 3 fâșii de aluat, având grijă să nu se suprapună culorile. Dacă primul rând a fost negru-alb-negru, al doilea va fi alb-negru-alb. Suprapunem 3 astfel de straturi. Dacă vreți biscuiți mai mari, mai puteți adăuga încă un strat.
După ce am format blocurile, tăiem capetele pentru a le uniformiza, apoi întindem o bucată de aluat, eu am întins negru, pentru a forma o "îmbrăcătoare" pentru sulul de biscuiți. Ungem aluatul cu gălbenuș și punem sulul peste el, cu fața în jos, după care aducem capetele foii peste blocul de biscuiți. Tăiați excesul de aluat. După ce am îmbrăcat blocul, îl lăsăm la frigider 45 de minute.
După ce am scos blocul de biscuiți de la rece, îl tăiem în felii de aproximativ 1 cm. Așa vor arăta biscuiții pe care îi vom pune pe hârtie de copt și îi vom lăsa 12 minute în cuptorul preîncălzit la 180 grade. După ce îi scoatem din cuptor îi lăsăm la răcit.
Dacă vă rămâne aluat, îl puteți amesteca și puteți face un sul din care să tăiați biscuiți rotunzi, pe care îi coaceți la fel.

Vorbă multă...Să sperăm că acești biscuiți migăloși vă vor apropia sufletele!

duminică, 8 ianuarie 2012

Ruladă cu carne și spanac

Iată-mă din nou la tastatura proprie, inaugurând noul an cu o ruladă delicioasă, pe care am pregătit-o pentru masa de Revelion. Se pregătește foarte ușor, e gustoasă și arată foarte bine, așa că a fost o alegere bună pentru cina de Anul Nou. Am folosit următoarele ingrediente:

- 600 g carne tocată, amestec de porc și vită
- 100 g șuncă presată
- 3 linguri de pesmet + pesmet pentru ornat
- 3 ouă
- 200 g spanac
- cașcaval
- 1 pahar vin alb
- 50 ml ulei
- sare și piper

Pentru început, fierbem spanacul și îl lăsăm la scurs. Amestecăm carnea cu 2 dintre cele 3 ouă, cele 3 linguri de pesmet, sare și piper.Întindem amestecul în tava deja acoperită cu hârtie de copt, după care îl acoperim cu un rând de șuncă, unul de spanac și unul de cașcaval tăiat felii. În cele din urmă se rulează, se unge cu un ou bătut păpară și se acoperă cu pesmet. Se adaugă peste ruladă uleiul și vinul, după care de lasă la cuptor pentru 45 de minute, la 170 grade.

Poftă bună și nu uitați că mâncarea apropie suflete!