miercuri, 17 august 2011

Gemuri

Nu vreau să vă stric ultimele săptămâni de vacanță, însă vreau să vă destăinui ceva: acum câteva dimineți am ieșit afară și am simțit că miroase a toamnă!!! Și cum vreau să îndulcesc sosirea acestui minunat anotimp care ne strică pantofii de piele întorsă, nu o să mă las rugată și o să vă împărtășesc câteva rețete de gemuri. Aveți mai jos ingredientele:



Gem de caise/nectarine

-5 kg caise/nectarine

-1,3 kg zahăr

-5 cuișoare


Se spală și se curăță fructele de sâmburi și se pun la fiert aproximativ o oră. Apoi se adaugă zahărul și cuișoarele și se mai lasă la fiert încă două ore, până se îngroașă. Nu uitați să amestecați încontinuu. În cele din urmă, se încălzesc borcanele în cuptorul încins și se adaugă gemul cât încă e fierbinte. Se leagă sau se pun capacele și se pun la pat cald de pe o zi pe alta.


Gem de prune

-10 kg prune

-3 kg zahăr

-10 cuișoare

-2 batoane scorțișoară


Din nou se spală și se curăță fructele de sâmburi și se pun la fiert aproximativ o oră, după care se adaugă zahărul, scorțișoara și cuișoarele. Se pune din nou la fiert pentru alte 3 ore, până se îngroașă, după care se bagă în borcanele încălzite în prealabil, se pun capacele și se lasă la pat cald până a doua zi.


Gem de rabarbăr

-5 kg rabarbăr

-4 kg zahăr
-5 cuișoare

-2 lămâi cu coajă, tăiate felii


Se curăță rabarbărul, se taie cubulețe și se pune zahărul deasupra în felul următor: un rând de rabarbăr, unul de zahăr și tot așa. Se lasă de pe o zi pe alta, pentru ca zahărul să se topească și compoziția să se transforme într-o pastă. Se pune la fiert a doua zi, se adaugă cuișoarele și se lasă la fiert aporximativ 4 ore. În cele din urmă, se adaugă lămâia tăiată felii și se mai lasă la fiert încă o oră, până se desprinde coaja de pe lămâie, care se scoate. După cum știm deja, se încălzesc borcanele în cuptor și se adaugă gemul cât încă e fierbinte. Se leagă/se pun capacele și se pun la pat cald de pe o zi pe alta.Sper să vă fi făcut ziua mai dulce și nu uitați: mâncarea apropie suflete!

Un comentariu: