duminică, 4 decembrie 2011

Prăjitură cu mere umplute

Mulţumită bucătăriei turceşti, am descoperit această minunăţie de reţetă, despre care nu credeam că poate fi atât de delicioasă.Se prepară foarte uşor şi repede şi nu necesită ingrediente ieşite din rândul lumii.
Pentru blat avem nevoie de: 2 ouă, un pahar de zahăr (am folosit o măsură de 200 gr), 1/2 pahar lapte, 1/2 pahar ulei, 2 pahare făină, 1/2 pachet praf de copt, 1 plic zahăr vanilat şi câteva mere mici şi tari (am folosit vreo 9, pentru că atâtea încăpeau în forma mea de tort, dar cantitatea lor depinde de spaţiul pe care îl oferă recipientul în care coaceţi prăjitura).
Pentru cremă folosim 1 ou, 3 linguri de zahăr, 2 linguri de făină, 2 pahare de lapte, esenţă de vanilie şi eventual esenţă de portocală şi scorţişoară.
Pentru început, spălăm merele, le scoatem mijlocul şi le curăţăm de coajă, iar apoi le aşezăm în forma de tort ca în imagine. Apoi preparăm aluatul: batem ouăle cu zahărul simplu şi vanilat, după care adăugăm laptele, uleiul şi încet încet făina şi praful de copt. Turnăm compoziţia omogenizată în forma de tort, printre mere.
Dăm tava la cuptorul încălzit în prealabil, până se rumeneşte aluatul.
Între timp, pregătim cremaaaa...Batem oul cu zahărul bine,  într-un vas cu fundul cât mai gros, apoi adăugăm treptat făina, omogenizăm fără să facem cocoloaşe, apoi adăugăm laptele şi punem pe foc. Amestecăm continuu în cremă, pentru a evita să se prindă de vas, şi dăm de pe foc când s-a întărit. Lăsăm la răcit, iar apoi adăugăm esenţele.
Când şi blatul şi crema sunt răcite, turnăm crema în mere (în cazul în care aluatul a crescut încât este mult şi în interiorul merelor, îl scobim frumos, pentru a face loc cremei).


 Tot ce a mai rămas de făcut este să vă bucuraţi de acest desert deosebit şi să îl împărţiţi cu cei dragi, pentru că deja ştiţi: mâncarea apropie suflete!

3 comentarii:

  1. Vanilie, portocale, scortisoara? Hmmm... reteta pentru fricosi! Merele, laptele, ouale sunt ingrediente superbe pentru o baza: ferme, texturate, lipsite de arome proprie puternica. Aici te poti juca in bucatarie cu simturile precum copiii cu PlayDoh.

    Ia incearca mata o combinatie de ghimbir si nucsoara! Ori inteapa merele cu cuisoare si pune in crema, ca fond gustativ, allspice. Poti lasa citricele (coaja rasa de lamaie cu zahar, mmmmda!), dar... vanilie?? Nu suntem la gradinita bucatarilor! :-D

    Tine aproape o cana de grog cald cu rom (asta daca nu-l pui in prajitura) sau, daca vrei o bautura mai cuminte la arome, cu coniac.

    Dar la nevoie merge si apa...

    RăspundețiȘtergere
  2. Cătă, am făcut supply-ul de condimente pentru încă o tură de prăjitură pe vineri. Dacă îmi ia foc gura, te sun întâi pe tine, și apoi pompierii :).
    Nu e vorba de grădinița bucătarilor, dar pentru măr, singura cremă pe care o sufăr e cea de vanilie (și pe aceasta doar aici, pentru că nici vanilia nu imi place în alte combinații).

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai daca nu suferi crema, incearca o non-crema(!): nuci (alune) pisate pana aproape de crema, stafide, condimente (cuisoare, scortisoara) si un pic de miere, sa le lege (sau un sirop mai groscior de zahar). Ei?

    RăspundețiȘtergere