miercuri, 23 mai 2012

Acorduri noi pentru simfonii vechi


Din când în când mă ia câte-o pârdalnică de curiozitate: cum ar fi o mâncare veche, într-un tratament nou? Aşa că iau o gătitură pe care o ştiu şi-ncerc să văd ce iese dacă-i pun straie (sau măcar nişte maieuri) noi.

Uite, toată lumea ştie de salata orientală (zisă şi orizontală): cartofi fierţi, măsline, ceapă, ouă, ulei,condimente (şi oţetul e un condiment, cioflingarilor!). Bună, dar plictisitoare. Ia hai s-o înviem!

Temelia rămâne, evident, cea de cartofi şi ceapă, rolul nostru nu e să reconstruim mâncarea din temelii, ci doar s-o colorăm la gust. Măslinele sunt opţionale, cam ca ABS-ul la maşini: te descurci şi fără, dar îi simţi lipsa. Ouă fierte tari, ulei şi oţet – of kiors! Al'ceva?

Păi depinde de ce-aveţi chef în ziua în cauză.

Vreţi să mâncaţi "sănătos"? Varză de China + ridichi negre date pe răzătoare ori salată verde + usturoi + busuioc verde. Merge şi combinaţia roşii + castraveţi + mărar.

Vă e foame? Nuci pisate de orice fel + telemea + coriandru verde

Sunteţi (ca mine) un carnivor? Nici o grijă: şuncă presată ori un ciolan afumat cuburi ori nişte slăninuţă afumată, piper şi usturoi

Aveţi chef să trageţi o scatoalcă nutriţioniştilor? La ce e mai sus adăugaţi maioneză (puteţi pune produse din comerţ sau puteţi face o fantasmagorică maioneză cu usturoi la blender), nişte iaurt şi nişte brânză rasă (caşul afumat din piaţă vă face papilele gustative să joace tontoroiul!)

Vreţi să fiţi un snob al gustului? Brânză albastră + nuci + brânză topită (aia la tub, cea în cuburi e prea tare).

Vă simţiţi exotici? Ananas sau mango cu orice brânză moale şi slab aromată (mozarella, urdă etc) şi pui de orice credinţă.

Primăvăratici? Orice frunză verde merge. Păpădie, spanac, leurdă, andive, foi verzi de ceapă în locul cepei uscate... anything goes. Atenţie doar la sos.

Exploratori? Vă puteţi juca cu (mai) orice ingredient, că nu-i foc. Vă place? Mai faceţi. Nu vă place? O daţi altcuiva, poate o mănâncă.

Îndrăzneala maximă e să înlocuiţi cartofii cu fasole. Iese o cu totul altă mâncare de peşte... ăăă... de legume. Dar asta... al'dată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu