Dupa cum v-am promis ieri, revin cu cateva din bunataturile pe care le-am pregatit pentru iarna aceasta. Pentru mine, primele pe lista sunt compoturile, pe care toata familia le adora. Numai cand ma gandesc cum stau ele dragutele asa aliniate pe rafturile din beci, parca ma apuca dorul de iarna. Dar deocamdata e cald si bine si pusul pe iarna e cam la jumatate. Primele compoturi pe care le-am facut sunt, bineinteles, din fructele mele preferate, adica nectarine si prune.
Pentru compotul de nectarine veti avea nevoie in primul rand de 5 kg de nectarine tari, carora le scoateti samburii, taindu-le apoi in patru. Asezati frumos bucatile de nectarine in borcane, fara a le inghesui. Umpleti toate borcanele cu apa, pe care apoi o turnati din borcane intr-o oala. Pentru fiecare borcan adaugati in oala cu apa 2.5 linguri de zahar. Astfel, daca v-au iesit 15 borcane, puneti 37.5 linguri de zahar. Adaugati in apa si samburii de la o pastaie de vanilie sau, daca nu aveti, 2 esente de vanilie si lasati oala pe foc pana zaharul s-a topit complet, amestecand din cand in cand.
Pentru compotul de prune veti avea nevoie de 5 kg de prune, pe care le veti spala si aseza in borcane fara a le scoate samburii. Veti respecta exact aceiasi pasi ca si in cazul compotului de nectarine, cu mentiunea ca in fiecare borcan veti adauga cate un cuisor si o bucata foarte mica de scortisoara, iar apa o veti fierbe doar cu cele 37.5 linguri de zahar, fara a adauga vanilie.
Cu siguranta aceste bunatati va vor aduce zambetul pe buze in zilele intunecate de iarna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu