miercuri, 7 martie 2012

Ciuperci la tigaie cu măsline, caşcaval şi coajă de lămâie

Pe scurt, ador ciupercile, în toate formele lor de prezentare, însă cel mai mult îmi plăceau cele pe care le culegeam din pădure când eram mici şi pe care le înfulecam direct de pe plită, numai cu sare. Frumoase vremuri, nu era nevoie să ne facem griji că puteam muri otrăviţi, pentru că bunica era specialistă în recunoaşterea ciupercilor bune. Zilele trecute am cules şi eu o tăviţă de ciuperci din hipermarket, pe care le-am depozitat cuminţi în frigider, în aşteptarea unui moment de inspiraţie, care nu a întârziat să apară.


Pentru o porţie generoasă veţi avea nevoie de:

- 4-5 ciuperci de mărime medie
- 7 măsline negre giant nesărate
- 1 bucăţică de unt
- ulei de măsline
- 2 căţei de usturoi
- caşcaval ras sau parmezan
- sare de mare şi piper

Pentru început spălăm ciupercile, apoi le ştergem cu un serveţel de bucătărie. Le curăţăm doar în jurul codiţelor, pentru a descoperi interiorul pălăriei, unde vom pune câteva picături de ulei de măsline, sare şi piper. După ce facem acest lucru cu toate ciupercile, le aşezăm frumos în tigaie nonaderentă, fără ulei şi le acoperim cu un capac mai mic decât tigaia, ca şi căldura să circule ca într-un cuptor. Le lăsăm aproximativ 25 de minute, după care le scoatem din tigaie.
În aceeaşi tigaie topim bucăţica de unt, apoi călim 1 minut măslinele, coaja de lămâie şi usturoiul, toate date pe răzătoare. Puteţi umple ciupercile cu acest amestec (eu l-am folosit ca pe un pat pentru ciuperci), apoi le acoperiţi cu caşcaval sau parmezan din belşug şi mai radeţi puţină coajă de lămâie.

Dacă postiţi, renunţaţi la caşcaval şi căliţi măslinele cu 2-3 picături de ulei în loc de unt.

Poftă bună!

2 comentarii:

  1. super interesanta combinatia de lamaie, cascaval si ciuperci. daca ar fi doar aroma de lamaie, fara cojitele alea...ar fi o reteta de incercat pentru mine;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici o problema! Poti doar sa stropesti ciupercile cu zeama de lamaie si gata!

      Ștergere