joi, 1 decembrie 2011

Tort cu fructe și ciocolată albă


Tortul este făcut ceva mai demult (așa se explică slaba calitate a fotografiilor), dar este absolut delicios și a impresionat profund audiența căruia se adresa (Simi poate confirma :))
Vom folosi pentru blat: 3 ouă, 80 g zahăr, 40 g făină, 40 g amidon, 1 plic zahăr vanilat, 1 linguriță praf de copt, 10 ml ulei.
Pentru cremă avem nevoie de: 200 g ciocolată albă, 2 ouă, 60 g unt, 1 plic zahăr vanilat, 200 g frișcă și 300 ml lapte.
În fine, pentru decor avem nevoie de: 4 rondele ananas, 50 g căpșune, 1 kiwi, 1 portocală, 2-3 bucăți mure, 50 g coacăze roșii, 2 felii mandarine, 200 g frișcă, 1 plic gelatină incoloră, 300 g ciocolată neagră de menaj, 1 panglică colorată. La categoria fructe, puteți folosi ce vă place mai mult și să îl decorați cum doriți. Pot fi folosiți si strugurii, și vișinele, orice îi dă culoare și aspect plăcut, dar și gust răcoritor.
Cum procedăm pentru blat: separăm ouăle și batem albușurile spumă, cu un praf de sare. Adăugăm zahărul, gălbenușurile, zahărul vanilat și uleiul. înglobăm făina și amidonul împreună cu praful de copt. Amestecăm bine și punem compoziția într-o formă de tort cu inel îmbrăcată în hârtie de copt. Coacem timp de 20 de minute, la foc potrivit.
Pentru cremă, topim ciocolata și untul pe bain-marie, până obținem o cremă. Batem apoi frișca cu laptele. Batem cele 2 albușuri spumă, apoi adăugăm, ca la blat, zahărul, zahărul vanilat, gălbenușurile, ciocolata topită și 200 g de frișcă. Răsturnăm blatul într-o farfurie, cu fundul în sus. Însiropăm cu sucul scurs de la fructe. Adăugăm peste blat jumătate din crema preparată. Adăugăm diferite fructe deasupra cremei, iar restul îl păstrăm pentru a decora tortul. Punem apoi și restul de cremă. Ținem la rece timp de 4 ore, pentru a se întări crema.
Ornarea se realizează cu frișcă și diferite fructe. Dizolvăm gelatina așa cum scrie pe plic, apoi o întindem peste fructe. Topim apoi ciocolata neagra pe bain-marie. O întindem pe o foaie de copt și o lăsăm puțin la răcit. Cu un cuțit bine încins la foc tăiem dreptunghiuri de ciocolată, pe care le așezăm de jur împrejurul tortului, sub forma unui gărduleț. Legăm apoi tortul cu o panglică colorată, subțire.
Mmmmm..și tortul de față a apropiat toate sufletele din jurul mesei!

4 comentarii:

  1. Te trezeai cu o vizita scurta daca nu precizai ca l-ai facut mai demult!!!!!
    Arata grozav si nu vreau sa-mi imaginez ca e si foarte bun ca sa nu-mi schimb programul pe azi si sa ma apuc de facut tort!! :-bd

    RăspundețiȘtergere
  2. Cătă, tortul e deliciooooos!!! Te încurajez să îl încerci! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. tortul asta e indecent de tentant:))spectaculos!cred ca ai muncit putin la el

    RăspundețiȘtergere
  4. @Soni - cateva ore :) dar se merita din plin! Cel mai greu mi s-a parut sa fac gardutul de ciocolata..dar a iesit in final :)

    RăspundețiȘtergere