miercuri, 28 decembrie 2011

Biscuiti cu menta si ciocolata

In primul rand, Craciun Fericit! In al doilea rand, pe mine nu m-a asteptat nimeni cu nimic, ca pe Ade, pentru ca eu nu am fost acasa de sarbatori, asa ca am pregatit eu ceva bun pentru gazdele mele!!! Nefiind in casa mea si neavand la dispozitie ustensilele de acasa, am refacut reteta de biscuiti cu levantica, insa in locul lavandei am hotarat sa folosesc menta si putina nucsoara.
Respectati toate ingredientele folosite pentru pregatirea biscuitilor cu levantica, cu exceptia celor 5-6 flori de lavanda. In loc folositi 6-7 frunze de menta proaspata tocata marunt sau 1 lingura de menta uscata. Eu am ras si putina nucsoara, ca sa nu fie biscuitii prea plictisitori.

In plus, pentru ca i-am pregatit pentru masa de Craciun, i-am decorat cu ciocolata alba si neagra. Pe unii dintre ei i-am invelit complet in ciocolata alba/neagra, pe altii i-am acoperit doar pe partea superioara. Am folosit ciocolata simpla, alba si neagra amaruie, topita pe baie de aburi. Dupa ce am decorat biscuitii i-am lasat la frigider 1 ora. Pofta buna si nu uitati ca lucrurile simple apropie sufletele!


vineri, 23 decembrie 2011

Salată Rodiquoise

Cu asta m-a aşteptat mama acasă. Nu întrebaţi de unde numele. 


A fost o adevărată gură de aer să mănânc la 10 seara, după 7 ore de drum, o salată răcoroasă şi aromată.
Conform mamei, folosim: 250 gr piept de curcan, 2 morcovi potriviţi daţi pe răzătoare, 1 ceaşcă şi jumătate de cafea cu ţelină dată pe răzătoare, 1 ceaşcă jumătate de ridiche neagră rasă, 1 ceaşcă de păstârnac ras, 3-4 fire ceapă verde, 1 lingură ulei de măsline, pătrunjel verde. Pentru dressing, 2-3 linguri ulei măsline, 2-3 linguri sos de soia, 3-4 linguri zeamă lămâie, 3 linguri de zahăr, 2-3 căţei usturoi, piper negru, amestec condimente (oregano, busuioc, ienibahar, rozmarin), sare.
Se fierbe pieptul curcan, se spală şi se dă la răcit. Morcovul cu ţelina şi păstârnacul, împreună cu un pic de ulei de măsline şi sare se călesc două minute, cu un strop de apă. Se dau la răcit.
Între timp se prepară dressingul: zdrobim usturoiul şi îl frecăm bine bine cu un strop de ulei. Apoi adăugăm restul de ulei, sosul de soia, zeama de lămâie, zahărul şi se amestecă foarte foarte bine. Tot acum se pun şi condimentele. Pieptul de curcan se taie cubuleţe şi se adaugă peste legumele călite, pe care le amestecăm cu ceapa verde tăiată mărunt, ridichea neagră, cu pătrunjelul verde. Se toarnă dressingul deasupra. Se dă musai! la frigider. 
Caldă nu este bună, însă rece devine o minunăţie, care pe deasupra mai apropie şi suflete!

joi, 22 decembrie 2011

Pasta alle salsicce e funghi

Sau paste cu carnati si ciuperci...Cred ca deja v-am plictisit cu pastele, insa aceasta reteta a fost pregatita chiar in tara macaroanelor, pe un frig naprasnic, care m-a facut sa uit ca sunt in vacanta. Asa ca sa purcedem la gatit, cu speranta ca o sa intelegeti ceva din aceasta postare, avand in vedere ca nu folosesc propria tastatura. Ingredientele pentru doua portii sunt:

- 250 g paste
- 40 g ciuperci deshidratate, pe care le-am umezit cu putina apa - in caz ca folositi ciuperci din conserva, puneti 60-70 g
- 2 carnati, fara invelis
- 2-3 catei de usturoi
- 1/2 pahar vin alb
- ulei de masline
- sare si piper

Fierbem pastele al dente. Intre timp, curatam cateii de usturoi, ii crestam si ii prajim 1-2 minute in uleiul de masline, dupa care ii scoatem si ii aruncam. Scoatem carnea din carnati, o omogenizam usor si apoi o lasam la prajit, la foc mic, pana se rumeneste. Adaugam apoi ciupercile si mai lasam la foc 5 minute, amestecand continuu. Stingem totul cu vinul alb si lasam inca 3-4 minute, pentru a se evapora. La sfarsit adaugam sarea si piperul si punem si pastele in tigaie, peste sosul de carne si ciuperci. Si iata, pastele sunt gata pentru servit.

Pofta buna si fie ca aromele Craciunului, traditionale sau nu, sa va apropie sufletele!

miercuri, 21 decembrie 2011

Un soi de moutabal (sau de vinete libaneze)

 Căutam o rețetă cu altfel de vinete și dacă se poate și de post...și gustoase..și..pur și simplu altfel. Și am dat peste această rețetă de moutabal. Hmmmm.....suna delicios de tentant și totuși de post. Am adaptat puțin ingredientele la ce aveam la îndemână (există mai multe feluri de a prepara aceste vinete libaneze). 
Să purcedem la gătit: scoatem din congelator punga de vinete coapte de tata și de mine și congelate de mama și bunica (se numește lucru în echipă :)) și le lăsăm la dezghețat. Când s-au dezghețat complet le scurgem de zeamă, le tocăm bine și adăugăm în ele:
- zeama de la jumătate de lămâie mai mare
- 2-3 linguri de ulei de măsline
- susan (merge mai bine pasta de susan, tahini, dar în lipsa ei...)
- boia de ardei iute (dacă o suportați)
- 4-5 căței de usturoi tocat mărunt
- coriandru verde tocat / pătrunjel
- o jumătate de iaurt simplu (opțional, deși gustând și înainte și după, eu zic să-l încercați, oferă un gust fiiiiin)
- în rețetă este inclus și chimion (pe care eu nu-l suport deloc, cum nu suport nici macul. Prin urmare, am sărit lejer peste el.)
Se amestecă toate ingredientele și...atât! Încercați-l, nu o să vă pară rău!










 Și iată un alt fel de mâncare ce apropie suflete!


vineri, 16 decembrie 2011

Salată sileziană

Am obiceiul să urmăresc emisiuni de gătit și să prind rețete din zbor, pe care le pregătesc apoi după cum îmi aduc aminte. De data aceasta m-am reîntors la sursă, fiind o salată cu un număr mai mare de ingrediente. Este vorba despre salata sileziană și o să vedeți că nu este foarte diferită de cea de boeuf. Ingredientele de care aveți nevoie pentru două porții medii sunt:

- 3 cartofi mari
- 1 morcov
- o bucățică dintr-o țelină
- 100 g păstăi de fasole, din conservă
- 1 ou fiert
- 1 legătură pătrunjel
- 1/2 ceapă roșie
- 4-5 castraveți murați picanți
- 1 măr verde
- un gălbenuș de ou, 1 linguriță muștar și 150 ml ulei, din care pregătim maioneză
- 1 lingură de oțet din vin alb
- 1 linguriță sare
- un praf de piper negru măcinat
- un praf de piper alb măcinat

Pentru început, punem la fiert cartofii, cu tot cu coajă, în apă cu sare. Morcovul și țelina le fierbem în supă (sau în apă cu amestec de condimente pentru supă). Între timp, pregătim maioneza.
După ce au fiert, tăiem cuburi cartofii, morcovul și țelina. Ceapa o tăiem cât se poate de mărunt. După ce tocăm castraveții, îi lăsăm la scurs. Lăsăm fasolea la scurs câteva minute, apoi o tăiem de mărimea cartofilor. În cele din urmă tăiem pătrunjelul, după care punem toate aceste ingrediente într-un bol și amestecăm ușor.
Separat, amestecăm maioneza cu gălbenușul de ou fiert, peste care adăugăm oțetul, sarea, piperul alb și pe cel negru. Incorporăm în maioneză și albușul fiert, tocat mărunt.
Și, în sfârșit, adăugăm maioneza peste legume și amestecăm bine, dar cu grijă.

O să vă urez ultimul poftă bună din zilele următoare. Și nu uitați că mâncarea apropie suflete nu numai de sărbători, ci în fiecare zi!

miercuri, 14 decembrie 2011

Biscuiți cu levănțică

Și pentru că pe prietenii de suflet nu-i poți lăsa să aștepte, o să vă încânt ochii și sper că și simțurile cu al doilea "ceva bun" pregătit în sesiunea de azi - Biscuiți cu levănțică. Îmi doream de mult să-i încerc, mai ales după ce i-am văzut pe site-ul Laurei Adamache, așa că astăzi ne-am pus pe treabă. Am folosit următoarele ingrediente:
- 125 g unt
- 100 g zahăr
- 250 g făină
- 1 ou
- 1 linguriță praf de copt
- puțină sare
- 5-6 flori de levănțică

Aluatul este foarte ușor de făcut. Am amestecat zahărul cu untul până la omogenizare, apoi am adăugat oul bătut, florile de levănțică (am folosit levănțică din propria grădină, deci ușor uscată, pe care am mărunțit-o) și făina amestecată cu praful de copt, iar în cele din urmă praful de sare. Aluatul format l-am învelit în folie transparentă și l-am dat la rece pentru 30 de minute. După ce scoatem aluatul de la rece îl întindem pe un cârpător/plan de lucru acoperit cu făină și tăiem biscuiții cu diferite forme. Îi așezăm în tavă, pe hârtie de copt și îi băgăm în cuptorul deja încălzit. Timpul de coacere va fi de 7 minute, la foc mic, aluatul fiind subțire, însă biscuiții vor fi gata când vor avea fundul auriu.

Poftă și apropiere de suflete bune!

Un gust magic...After Eight Truffles!

Sau altfel spus, trufe cu aromă de mentă...demențiale! În cantități moderate totuși, pentru că sunt foarte dulci.
Cu asta ne-am delectat noi astăzi, alături de delicioșii biscuiți cu levănțică ce vor urma postați imediat.
Pentru trufe, avem nevoie de: 250 gr ciocolată neagră, 200 ml frișcă lichidă (cutiuța cea mică de frișcă Hulala), esență de mentă, de portocale, superesență de rom/coniac, pudră de cacao, muuuultă răbdare.
     Buuuun..ingredientele achiziționate, începem prepararea lor. Turnăm frișca lichidă într-o oală pe foc, iar când aceasta se încălzește, adăugăm ciocolata tocată mărunt și amestecăm bine. Grijă mare să nu ajungă la fierbere. Stigem focul înainte să se întample asta. Adăugăm esențele după gust.
Crema astfel obținută se pune la răcit și imediat ce se poate, o punem în frigider pentru cel puțin o oră. Scoatem crema și: teoretic, ne spălăm cu apă rece, ne uscăm și facem biluțe de ciocolată (dacă nu suntem reci bine pe mâini, se topesc biluțele); practic, folosim două lingurițe: într-una ținem ciocolata iar cu cealaltă modelăm trufa. Le dăm pentru cam 30 de minute la congelator.
      Apoi le scoatem, le punem frumos într-un bol în care am pus pudra de cacao, și le rostogolim pe toate părțile.


      Mmmmmm...mai menționăm că trufele astea magnifice au apropiat suflete?

luni, 12 decembrie 2011

Salată de paste cu șuncă și dressing de iaurt cu mac

Ieri am observat că secțiunea noastră de Salate nu este prea bogată. Dar, neavând salată verde, am decis să folosesc altceva și anume paste reci. Așa că am făcut o salată de paste reci cu șuncă, roșii și fasole cu un dressing de iaurt cu semințe de mac. Este o rețetă rapidă și foarte gustoasă. Aveți aici ingredientele pentru o porție mare:

- 1oo g paste
- 50 g șuncă
- 30 g fasole păstăi (se găsește la conservă, trebuie doar spălată)
- 50 g roșii cherry

Pentru dressing aveți nevoie de:
- 1/2 iaurt natural, fără grăsime
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 1 ceapă verde mică, tăiată mărunt
- 1 linguriță tarcăn (tarhon) uscat
- 1 linguriță pudră de muștar (eu am folosit câteva boabe de data aceasta)
- 1/2 linguriță de semințe de mac
- pătrunjel verde, tăiat mărunt

Fierbem pastele al dente și le lăsăm la răcit. După ce au ajuns cel puțin la temperatura camerei (dacă vă grăbiți, treceți-le sub un jet de apă rece și lăsați-le la scurs), le amestecăm cu șunca tăiată feliuțe, nu cuburi , cu roșiile tăiate pe jumătate și cu fasolea.
Amestecăm foarte bine toate ingredientele pentru dressing, după care îl turnăm peste salată și omogenizăm.



Poftă bună și nu uitați că mâncarea apropie suflete!

duminică, 11 decembrie 2011

Lapte de pasăre (Boules de neige)

Ah!... amintirile din copilărie, ce aromă au! La mine, au aromă de prune verzi, vişine pline de praf, flori de salcâm şi, evident, lapte de pasăre.
Ingredientele, în stare brută


Laptele de pasăre conţine, evident, lapte; de la pasăre, doar ouă. Cam 6-7, la un litru de lapte. Mai pune zahăr (cam 200 g la 6-7 ouă, după gust), ceva condimente şi arome, muuuultă dexteritate şi un foc.

Iei ouăle şi separi albuşurile de gălbenuşuri, după ce numeri 6 la un litru de lapte sau 12 la 2 litri. Albuşurile le baţi amarnic, până stau naibii în picioare (atenţie: dacă sunteţi cosmopoliţi şi vă dedulciţi la mixer, viteză mică! Alternativa este să rupeţi albuşurile, alegându-vă cu o baltă netrebnică, bună doar de substrat pentru microbi). Când Everestul de găină stă singur şi nu se prăbuşeşte ca avalanşele pe versant, amestecaţi jumătate din zahăr în el. Cealaltă jumătate va fi complice la o cremă, împreună cu gălbenuşurile şi, mai târziu, ce rămâne din lapte.
Găluștele, în producție
Laptele – că tot veni vorba – se pune pe foc până stă să dea în clocot (veţi vedea, e mai bine să faceţi operaţiunea într-un recipient mai mult larg decât înalt). La acest moment faceţi cu linguriţa găluşte mici din albuş, le puneţi în laptele care clocoteşte încet-încet şi, cu dexteritate drăcească, le întoarceţi după ce au fiert cam 2 minute. Le mai lăsaţi încă două minute pe partea cealaltă, apoi le scoateţi şi le puneţi la scurs pe un platou înclinat. La fiert se vor umfla, aşa că nu puneţi prea multe odată.
La scurs

După ce tot muntele alb s-a transformat într-unul de găluşte albe teribil de sensibile mecanic, strecuraţi laptele şi faceţi din el o cremă împreună cu gălbenuşurile, zahărul şi, dacă aveţi încredere în dumneavoastră, o linguriţă de făină sau un pic de amidon. Aromatizaţi crema cu ce aveţi la îndemână (eu am pus vanilie – oh, ce plictisitor! – şi scorţişoară, dar multe gusturi ascuţite merg aici!), apoi turnaţi-o într-un platou. Plasaţi cu grijă găluştele de albuş şi daţi la rece. Dacă vă place, puteţi rade ciocolată deasupra, sau turna esenţă de cafea în cremă. Când s-a răcit, serviţi, alături de Riesling de Târnave sau de un Sauvignon Blanc de Sâmbureşti.
Produsul final

Poftă bună la apropieri de suflete!

Rulouri de pecie afumată cu cremă de brânză dulce

Pentru că am intrat în sezonul de iarnă, am hotărât să trec pe afumături. Și am făcut, împreună cu Ade, niște rulouri de pecie afumată de casă cu o cremă de brânză dulce. Sună cam ciudat combinația, dar nouă ne-a plăcut, mai ales că pecia e proaspăt afumată și are o consistență cremoasă, de ți se topește în gură...Aveți mai jos ingredientele:

- 1o felii de pecie afumată
- 100 g cremă de brânză - se găsește deja amestecată cu smântână
- 10 stafide
- 10 bucăți de fistic prăjit
- câteva coacăze
- 2 smochine
- 50 g unt
- 3 cartofi de mărime medie
- sare și piper

Vom face întâi niște turtițe de cartofi, pe care le vom servi împreună cu rulourile. Cartofii se curăță de coajă și se rad. Topim untul și adăugăm cartofii, punem sare și piper după gust, apoi omogenizăm. Facem niște turțite cât se poate de rotunde, pe care le prăjim într-o tigaie de teflon, cam 10 minute, la 180 grade, fără ulei.
Pentru a face crema de brânză mărunțim stafidele, fisticul, coacăzele și smochinele, pe care le adăugăm în brânza deja cumpărată și omogenizăm.
Fiecare rulou va fi compus din câte două felii de pecie, astfel:
- ungem complet o felie cu crema de brânză, iar în continuarea ei adăugăm încă una, de asemenea unsă, având grijă să se suprapună puțin; astfel se formează o felie de pecie mai lungă, care poate fi rulată. Rulourile vor fi împachetate în folie transparentă și lăsate la frigider 30 de minute. Vor fi servite alături de turtițele de cartofi.

Poftă bună și nu uitați că mâncarea apropie suflete!

vineri, 9 decembrie 2011

O altă "față" a clătitelor americane

Mi-am achiziționat cu ceva timp în urmă niște forme de silicon pentru clătite, ochiuri, păpară etc., însă nu am reușit până acum să le folosesc. Așa că astăzi am refăcut rețeta de pancakes, pe care o găsiți la Deserturi, folosind formele de silicon. Vă recomand să nu puneți toată cantitatea de făină, deoarece aluatul o să iasă prea gros și nu o să reușiti să-l întindenți în toată forma. Iată ce a ieșit:



Să aveți poftă și nu uitați: mâncarea apropie suflete!

marți, 6 decembrie 2011

Cremă de unt cu scoici

După câteva săptămâni în care meniurile conținând fructe de mare sau scoici nu au mai trecut prin bucătăria mea, am revenit cu o rețetă mai puțin convențională. Este vorba despre o cremă de unt cu scoici, bineînțeles fără cochilie. Iată ingredientele:

- un pachet de unt
- 1-2 cepe verzi
- zeama de la o jumătate de lămâie
- carnea de la 10 scoici (se găsesc prefierte, trebuie doar dezghețate și spălate)
- sare și piper după gust

Se bate untul până iese apa din el și până consistența acestuia devine cremoasă. Cu cât iese mai puțină apă, cu atât e untul mai de calitate. Se adaugă zeama de lămâie și se omogenizează - amestecați cu grijă, deoarece zeama de lămâie se va încorpora mai greu. Adăugați apoi ceapa verde tăiată, scoicile tăiate bucăți mici, apoi sare și piper după gust și amestecați. Puteți servi crema cu pâine prăjită, biscuiți sărați etc. Crema se dă la frigider, sub o formă asemănătoare celei a salamului de biscuiți.

Poftă bună și nu uitați că mâncarea apropie suflete!

duminică, 4 decembrie 2011

Prăjitură cu mere umplute

Mulţumită bucătăriei turceşti, am descoperit această minunăţie de reţetă, despre care nu credeam că poate fi atât de delicioasă.Se prepară foarte uşor şi repede şi nu necesită ingrediente ieşite din rândul lumii.
Pentru blat avem nevoie de: 2 ouă, un pahar de zahăr (am folosit o măsură de 200 gr), 1/2 pahar lapte, 1/2 pahar ulei, 2 pahare făină, 1/2 pachet praf de copt, 1 plic zahăr vanilat şi câteva mere mici şi tari (am folosit vreo 9, pentru că atâtea încăpeau în forma mea de tort, dar cantitatea lor depinde de spaţiul pe care îl oferă recipientul în care coaceţi prăjitura).
Pentru cremă folosim 1 ou, 3 linguri de zahăr, 2 linguri de făină, 2 pahare de lapte, esenţă de vanilie şi eventual esenţă de portocală şi scorţişoară.
Pentru început, spălăm merele, le scoatem mijlocul şi le curăţăm de coajă, iar apoi le aşezăm în forma de tort ca în imagine. Apoi preparăm aluatul: batem ouăle cu zahărul simplu şi vanilat, după care adăugăm laptele, uleiul şi încet încet făina şi praful de copt. Turnăm compoziţia omogenizată în forma de tort, printre mere.
Dăm tava la cuptorul încălzit în prealabil, până se rumeneşte aluatul.
Între timp, pregătim cremaaaa...Batem oul cu zahărul bine,  într-un vas cu fundul cât mai gros, apoi adăugăm treptat făina, omogenizăm fără să facem cocoloaşe, apoi adăugăm laptele şi punem pe foc. Amestecăm continuu în cremă, pentru a evita să se prindă de vas, şi dăm de pe foc când s-a întărit. Lăsăm la răcit, iar apoi adăugăm esenţele.
Când şi blatul şi crema sunt răcite, turnăm crema în mere (în cazul în care aluatul a crescut încât este mult şi în interiorul merelor, îl scobim frumos, pentru a face loc cremei).


 Tot ce a mai rămas de făcut este să vă bucuraţi de acest desert deosebit şi să îl împărţiţi cu cei dragi, pentru că deja ştiţi: mâncarea apropie suflete!

vineri, 2 decembrie 2011

Onion rings sau inele de ceapă



Deşi am gătit toată ziua (nu foarte consistent, ce-i drept), pe seară ni s-a făcut foooame şi poftă de inele de ceapă. Eu m-am ocupat de ele, şi Gabriel, care orice ar fi nu s-ar sătura cu 4 felii de ceapă, s-a ocupat de piure-ul şi friptura din imagine.
Cum facem onion rings? Tăiem ceapa în felii rotunde, ca în imagine. Separat, pregătim aluatul în care vom prăji inelele, dintr-un ou bătut şi făină. Dacă îl facem prea gros, îl mai diluăm cu apă. Totuşi, trebuie să rămână destul de consistent. Dăm feliile de ceapă prin aluat, apoi le prăjim într-o tigaie cu ulei încins.
Cum era de aşteptat, le scoatem pe un şerveţel de hârtie, care să absoarbă uleiul în exces.
Servim calde şi ne bucurăm de sufletele din jurul nostru!

Gözleme

Yyi günler! Nasılsın?
 
Reţeta asta de pe blogul Laurei Adamache, care ne-a plăcut la nebunie mie şi Siminei şi cu care ne-am început ziua de azi, mi-a adus aminte de cursurile mele de limba turcă, de care îmi este şi acuma dor.
Find o reţetă turcească, nu am găsit foi yufka, pe care le-am înlocuit cu foi de plăcintă (care se găsesc oriunde la noi).
Pentru grozăviile astea am folosit un pachet de 400 gr foi de plăcintă, cam 300 gr telemea, un sfert de căniţă mică de lapte şi puţin ulei de struguri. Merge pus şi mărar şi pătrunjel, pentru cui îi place.
Începem: desfacem pachetul de foi şi le separăm, cât mai uşor cu putinţă, pentru că sunt foarte fragede. Folosim câte două foi odată: le ungem cu lapte folosind un penson, apoi adăugăm brânză rasă deasupra. Îndoim marginile spre interior, apoi împachetăm ca pe un plic şi o punem în tigaia încinsă. Când e rumenită, o întoarcem pe partea cealaltă.
Scoatem gözlemicime pe prosoape de hârtie, ca să eliminăm orice urmă de ulei şi... afiyet olsun!

Pentru că şi gözlemicile astea rumenite apropie suflete!

Banane în zahăr ars cu cremă de vanilie

Și dacă tot ne-au rămas batoane de scoțisoară de la supă, ne-am pus imaginația la contribuție și am pregătit un al doilea desert, mai neconvențional. Aveți mai jos ingredientele:

- 2 banane medii
- 2-3 linguri zahăr
- cremă de vanilie (aceeași folosită pentru umplerea Cupcakes)
- batoane de scorțișoară

Am fiert batoanele de scorțișoară în puțină supă de mere, pentru a deveni mai moi și a se deschide. Dacă nu aveți supă de mere, puneți-le la fiert în apă. Între timp, am pregătit crema de vanilie, a cărei rețetă o găsiți la postarea "Cupcakes cu cremă de vanilie la rece", cu mențiunea că am folosit doar jumătate din cantități. Am tăiat bananele în bucăți mai mari și le-am băgat pentru 1 minut la cuptorul cu microunde. Apoi am ars zahărul într-o tigaie și am adăugat și bananele, pe care le-am mai lăsat 1-2 minute. Batoanele de scorțișoară le-am umplut cu crema de vanilie și vedeți și voi ce a ieșit.

Să aveți poftă și dulceața acestui desert să vă apropie sufletele!




Supă de mere cu scorţişoară

Azi am făcut muuult team work, multă foame şi multă..artă! Aşadar, Simi şi cu mine ne-am pus pe gătit supă de mere, dpă reţeta lui Emily, adaptată pe gustul nostru.
Am folosit 5 mere, 2 clementine micuţe, scorţişoară măcinată, 7-8 cuişoare, 5 linguri de zahăr, 1,5 litri apă, esenţă de portocale, 3 batoane de scorţişoară.

Buuuun. Punem apa la fiert, adăugăm condimentele şi clementinele despărţite în câte 2 felii. Ne apucăm de curăţat şi tăiat bucăţi merele, pe care le adăugăm în supă după ce a dat 3-4 clocote. Mai fierbem încă 10 minute. Apoi punem în boluri şi ne bucurăm de savoarea delicioasă şi aroma de sărbători!
Poftă bună şi nu uitaţi că mâncarea apropie suflete!

joi, 1 decembrie 2011

Cremă de zahăr ars

În weekend am făcut o cremă de zahăr ars, pentru că are gust a iarnă și miroase a sărbători.
Folosim: 8 ouă, 1 l lapte, esențe, o cană zahăr, 2 linguri zahăr pentru ars.
Batem ouăle întregi, le amestecăm cu zahărul, laptele și esențele.
Luăm o oală bine uscată, înaltă, pe care o punem pe foc cu cele 2 linguri de zahăr (aveți mare grijă, dacă e puțin umedă, va sări zahărul și arde destul de rău). Tapetăm oala cu zahărul ars (adică o rotim ca lichidul maroniu să ajungă pe toată suprafața oalei, inclusiv pe pereții ei), peste care turnăm compoziția și dăm la cuptor, la foc mic, până vedem că e gata (cam 45 minute).
Enjoy și nu uitați că mâncarea apropie suflete!

Tort cu fructe și ciocolată albă


Tortul este făcut ceva mai demult (așa se explică slaba calitate a fotografiilor), dar este absolut delicios și a impresionat profund audiența căruia se adresa (Simi poate confirma :))
Vom folosi pentru blat: 3 ouă, 80 g zahăr, 40 g făină, 40 g amidon, 1 plic zahăr vanilat, 1 linguriță praf de copt, 10 ml ulei.
Pentru cremă avem nevoie de: 200 g ciocolată albă, 2 ouă, 60 g unt, 1 plic zahăr vanilat, 200 g frișcă și 300 ml lapte.
În fine, pentru decor avem nevoie de: 4 rondele ananas, 50 g căpșune, 1 kiwi, 1 portocală, 2-3 bucăți mure, 50 g coacăze roșii, 2 felii mandarine, 200 g frișcă, 1 plic gelatină incoloră, 300 g ciocolată neagră de menaj, 1 panglică colorată. La categoria fructe, puteți folosi ce vă place mai mult și să îl decorați cum doriți. Pot fi folosiți si strugurii, și vișinele, orice îi dă culoare și aspect plăcut, dar și gust răcoritor.
Cum procedăm pentru blat: separăm ouăle și batem albușurile spumă, cu un praf de sare. Adăugăm zahărul, gălbenușurile, zahărul vanilat și uleiul. înglobăm făina și amidonul împreună cu praful de copt. Amestecăm bine și punem compoziția într-o formă de tort cu inel îmbrăcată în hârtie de copt. Coacem timp de 20 de minute, la foc potrivit.
Pentru cremă, topim ciocolata și untul pe bain-marie, până obținem o cremă. Batem apoi frișca cu laptele. Batem cele 2 albușuri spumă, apoi adăugăm, ca la blat, zahărul, zahărul vanilat, gălbenușurile, ciocolata topită și 200 g de frișcă. Răsturnăm blatul într-o farfurie, cu fundul în sus. Însiropăm cu sucul scurs de la fructe. Adăugăm peste blat jumătate din crema preparată. Adăugăm diferite fructe deasupra cremei, iar restul îl păstrăm pentru a decora tortul. Punem apoi și restul de cremă. Ținem la rece timp de 4 ore, pentru a se întări crema.
Ornarea se realizează cu frișcă și diferite fructe. Dizolvăm gelatina așa cum scrie pe plic, apoi o întindem peste fructe. Topim apoi ciocolata neagra pe bain-marie. O întindem pe o foaie de copt și o lăsăm puțin la răcit. Cu un cuțit bine încins la foc tăiem dreptunghiuri de ciocolată, pe care le așezăm de jur împrejurul tortului, sub forma unui gărduleț. Legăm apoi tortul cu o panglică colorată, subțire.
Mmmmm..și tortul de față a apropiat toate sufletele din jurul mesei!

miercuri, 30 noiembrie 2011

Fishfingers cu sos Tzatziki

Am primit un pachet de fishfingers, şi pentru că nu aveam cu ce să le gătesc rapid, am făcut un sos tzatziki de s-a lins toată lumea pe degete (ale lor, dar şi cele de peşte).
Aşadar, am prăjit fishfingers-urile şi le-am scos la scurs pe un prosop de hârtie.



Sosul tzatziki a fost făcut din smântână, usturoi pisat, mărar şi un castravete murat, tăiat bucăţele cât mai mici. Iată ce a ieşit.
Şi ca de obicei, mâncarea a apropiat suflete!