vineri, 10 februarie 2012

Tocăniţă de pipote

Un fel de mâncare care cu siguranţă te protejează de vremea de afară. Cu gândul că omul trebuie să se adapteze condiţiilor de mediu, am purces la prepararea acestei tocăniţe cremoase şi extrem de simplă. Am pregătit-o ca la mama acasă, din următoarele ingrediente:

- 500 g pipote de pui
- 1 ceapă albă
- 1/2 linguriţă de boia dulce
- un praf de piper
- 1/2 linguriţă sare
- 1 lingură făină şi 4-5 linguri lapte, pentru dresătură

Bun...Pentru început, spălăm şi curăţăm pipotele. Se poate să nu fie nevoie să le curăţăm pe toate, însă vă recomand să vă uitaţi la fiecare în parte, deoarece unele mai prezintă urme de grăsime. Le tăiem feliuţe şi le punem la fiert 15-20 de minute. După ce dau în clocot le luăm de pe foc şi le mai spălăm de două ori.

Între timp am tăiat ceapa...! Aceasta se căleşte câteva secunde în ulei de măsline, alături de boia, după care stingem cu apă şi mai călim 5 minute. Adăugăm pipotele şi copleşim cu apă. Se lasă la fiert aproximativ 1,5 ore, la foc mic spre mediu, iar la jumătatea intervalului se adaugă piperul şi sarea. După acest interval trebuie să gustaţi o pipotă, să vedeţi dacă mai e nevoie să le lăsaţi la fiert. Dacă mai e, mai puneţi un pahar de apă călduţă (nu rece, pentru că pipotele o să devină tari) şi lăsaţi în continuare pe foc.
Când pipotele sunt fierte, faceţi dresătura. Amestecaţi făina cu laptele, până amestecul devine omogen. Luaţi câteva linguri de tocană (fără pipote) şi adăugaţi-le în dresătură, amestecând, apoi turnaţi-o în tocană şi amestecaţi încontinuu câteva minute. Se serveşte cu mămăligă sau pâine de casă.

Delicios de simplu! Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu