marți, 28 februarie 2012

Prăjitură cu mere

Vă propun astăzi o prăjitură pe care eu fac de ceva ani şi de care nu mă pot sătura. Nu e tocmai rapidă şi economă, dar merită tot efortul.

Avem nevoie de:
1/2 pachet margarină
biscuiți simpli (petit beurre, pachet mare) – se macină/fărâmițează
2-2,5 kg mere
6 linguri faină
3/4 l lapte
6 ouă – se separă albuș/gălbenuș
nucă măcinată (aprox. 1 cană)
3 căni de zahăr
4 plicuri zahăr vanilinat

Stratul de măr
Se decojesc și se dau pe răzătoare merele, după care se călesc pe foc cu o cană de zahăr și se pun la răcit. Când sunt reci, se amestecă cu un plic de zahăr vanilat.
Crema
Se amestecă separat făina cu ¼ L lapte. Separat se pune la fiert ½ L lapte cu o cană zahăr. Când fierbe laptele, se adaugă amestecul de lapte cu făina și se amestecă în continuare la foc mic până fierbe crema și devine groasă. Se lasă la răcit. Când e rece, se înglobează treptat gălbenușurile și un plic de zahăr vanilinat (după gust, și esența de vanilie).
Preparare
Prăjitura este formată din mai multe straturi. Fiecare strat se face separat și se adaugă în prăjitura rece (de preferat; dacă nu se poate, nu e obligatoriu), pe parcursul coacerii.
Se întinde ½ pachet margarină pe tavă, după care se adaugă biscuiții zdrobiți mărunt, atât cât să se formeze un strat pe toată tava. Se dă la cuptor (încălzit) 5 minute. Se scoate și se adaugă merele călite, întinse pe toată tava, după care se da iar la cuptor și se lasă 10 minute. Se scoate și se lasă la răcit complet, după care se întinde crema de ou pe toată tava și se pune iar la cuptor (încălzit) timp de 15 minute, la foc potrivit. Se scoate și se lasă la răcit după care se adaugă albușul (bătut spumă tare cu o cană de zahăr și un plic de zahăr vanilinat). Se dă iar la cuptor până când albușul se rumenește un pic (devine gălbui-auriu). Se scoate și se presară deasupra nucă măcinată amestecată cu zahăr și cu un plic de zahăr vanilinat. Se mai lasă 10 minute la cuptor.
Se servește rece, după ce straturile s-au așezat.
Pofta bună!

Un comentariu: