miercuri, 22 februarie 2012

Mâncare de mazăre cu cârnaţ de casă


Prima mâncare pe care am gătit-o vreodată...Şi o gătesc regulat, mai ales când nu am timp de alte feluri mai complicate. Îmi place că se poate găti în nenumărate moduri: cu carne de pui, de porc, cu afumătură, fără carne, cu dresătură, fără dresătură, cu mărar etc. Iată de ce aveţi nevoie pentru a o pregăti aşa cum o fac eu:

- 400 g mazăre (o pungă)
- 1 ceapă albă, tăiată fin
- 1 morcov, tăiat fin
- 2 linguri sos de roşii cu boabe de muştar sau simplu
- ulei de măsline
- 10 feliuţe de cârnaţ de casă, afumat
- 1 vârf de cuţit de cimbru uscat
- 1 vârf de cuţit de boia dulce
- sare şi piper după gust

Pentru început, călim legumele pentru 1 minut în ulei de măsline cu boia, apoi adăugăm sosul de roşii şi copleşim cu puţină apă. Lăsăm să fiarbă 2-3 minute, după care adăugăm şi cârnaţul şi îl rumenim 1-2 minute. Condimentăm cu sare, piper şi cimbru, adăugăm mazărea şi copleşim cu apă. Lăsăm să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 45 de minute. Gata!

Dacă vreţi să mâncaţi de post, renunţaţi la cârnaţ.

Dacă vă plac mâncărurile cu dresătură, puteţi face una din 2 linguri de făină şi 2-3 linguri de lapte. Omogenizaţi amestecul, apoi adăugaţi din mazăre câteva linguri de sos, pentru a evita diferenţa termică şi turnaţi în mâncare, amestecând des. Presăraţi cu mărar.

Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu